Meander

Wijziging diagnostiek PCR SOAs CT/NG en bacteriƫle vaginose

Door R.H.T. (Roel) Nijhuis, medisch moleculair microbioloog Meander MC
Op het moleculair diagnostisch laboratorium van het Meander Medisch Centrum is een nieuw PCR systeem geïntroduceerd, welke zal worden ingezet voor SOA diagnostiek en PCR onderzoek naar bacteriële vaginose (BV). Dit systeem is enerzijds geïntroduceerd omdat het huidige systeem is afgeschreven en moet worden vervangen en anderzijds om (beter) te voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving omtrent in vitro diagnostiek. 

Voor dit nieuwe systeem is een eigen compatibel afnamemedium noodzakelijk, wat maakt dat het huidige afnamemedium niet meer gebruikt kan worden. Om te zorgen dat de juiste afnamematerialen in omloop zijn wordt er een omwisselactie georganiseerd waarbij de huidige afnamemedia worden opgehaald bij de huisartsenpraktijken en direct de nieuwe materialen worden achtergelaten.

Uw huisartsenpraktijk zal worden geïnformeerd over de gang van zaken middels een brief die door de bode van het MeanderMC bij de praktijk zal worden achtergelaten in week 34. Deze brief zal ook meer informatie bevatten over de wijziging zelf en het effect op rapportage van de uitslag.
In week 35 zal de omruilactie plaatsvinden en vanaf 1 september zal het nieuwe systeem in gebruik genomen worden voor PCR CT/NG en PCR bacteriële vaginose.