Ouderenzorg

Aankondiging webinar ACP (Advance Care Planning) gesprek

Door Marieke de Korte, zorgcoördinator ouderenzorg
Mariska Albracht, kaderhuisarts palliatieve zorg en Lianne van Doornik, kaderhuisarts ouderenzorg i.o. geven op maandag 26 september van 17.15 tot 18.00 uur een webinar voor huisartsen over het ACP (Advance Care Planning) gesprek.

Om goede en passende medische zorg te geven, is het belangrijk om tijdig te weten wat de patiënt belangrijk vindt in het leven en welke zorg daar wel of juist niet bij past. Een gesprek hierover voeren is voor zowel huisartsen als patiënten niet altijd even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Het kost bovendien tijd die je niet volledig kunt declareren.

Het laatste is een veelgehoord argument. Daarom vinden we het heel fijn om jullie te kunnen vertellen dat Huisartsen Eemland gedurende 1 jaar een extra vergoeding gaat uitbetalen voor dit ACP gesprek.

Voer je tussen 1-10-2022 en 1-10-2023 als huisarts een ACP gesprek dan kun je € 65,- per per patiënt declareren. In deze webinar vertellen Mariska en Lianne aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen.   

Om alvast een tipje van de sluier te lichten over de voorwaarden, kunnen we het volgende melden:
- Huisartsen die voor een vergoeding in aanmerking willen komen, zullen de e-learning ‘Het behandelwensengesprek’ van de NHG moeten volgen.
- In het gesprek moet minimaal aandacht besteed worden aan behandelgrenzen (reanimeren, opname ziekenhuis en opname IC), ook moet de patiënt gevraagd worden wat voor hem/haar belangrijk is, waar rekening mee gehouden moet worden.

In de webinar zullen Mariska en Lianne dit verder toelichten. Jullie ontvangen later via de nieuwsbrief meer informatie. Tevens zullen we een bureaukaart bezorgen, waarop deze toelichting ook terug te vinden is.

We hopen jullie 26 september online te zien! 
Opgeven kan via de HE nascholingsagenda.