Ouderenzorg

Casus ‘Kan ik een ELV-bed regelen voordat patiënt geopereerd wordt?’

Door Marieke de Korte, zorgcoördinator ouderenzorg en Lianne van Doornik, kaderhuisarts ouderenzorg i.o.
Van een huisarts uit onze regio hoorden we de volgende casus die we, zonder in te gaan op details, graag willen delen. We verwachten namelijk dat meer praktijken hier tegenaan lopen. 

Stel je voor:
  • Als huisarts bel je het ZC Eemland (ELV aanmeldpunt) om alvast een ELV bed te regelen voor de periode na de operatie, de betreffende patiënt wordt over 1 week geopereerd.
  • Je krijgt vervolgens te horen dat ZC Eemland op dat moment niet naar een ELV bed kan bemiddelen, omdat het geen spoed betreft. Huisarts wordt geadviseerd zelf te gaan zoeken.
De bemiddeling van ZC Eemland naar een ELV bed is bij spoed en niet vooraf. Op een enkele uitzondering na, wordt er door de transferverpleegkundigen nooit voor een operatie/ziekenhuisopname een ELV plek toegewezen, omdat de zorgvraag nog kan veranderen.
 
Wat zijn dan je opties als je voor je patiënt graag zorg wilt regelen voor na een operatie?
Patiënt/mantelzorger gaat zelf aan de slag:
·        Patiënt maakt alvast kennis/afspraak met wijkverpleging of regelt familie mantelzorg voor de weken na de operatie;
·        Patiënt regelt vooraf de boodschappenbezorgdienst of maaltijdservice;
·        Patiënt belt naar zijn zorgverzekering om te vragen naar zorgbemiddelaars. Afhankelijk van hoe de patiënt verzekerd is, kan bijvoorbeeld een zorghotel een optie zijn;
·         Elke gemeente moet een cliëntondersteuner hebben, die de patiënt kan helpen bij het zoeken naar de juiste zorgsoort. In Amersfoort is dat bijvoorbeeld Indebuurt033;
·         De website filica.nl is bedoeld voor mensen die zorglocaties zoeken en waar uitleg gegeven wordt over de verschillende zorgsoorten.

Huisarts/POH kan zelf een ELV bed zoeken, bijvoorbeeld via verwijshulp.nl.
Regel dit niet vooraf. In deze casus was door ZC Eemland wel bemiddeld voor een ELV/revalidatie bed na de operatie toen de patiënt niet naar huis bleek te kunnen. Dan is het namelijk spoed.
 
We staan aan het begin van een periode met steeds meer kwetsbare ouderen, minder personeel in onze eigen praktijken maar ook bij netwerkpartners.Het tijdig vinden van het juiste bed/zorg zal steeds meer gaan knellen. Belangrijk om hierover duidelijk te zijn naar onze patiënten. Waar mogelijk is het goed om de patiënt/mantelzorg te stimuleren om zoveel als mogelijk eigen regie te nemen en zelf op zoek te gaan naar passende zorg.

Huisartsen Eemland is in gesprek met ZC Eemland en is vertegenwoordigd in de Samen sterker projecten, allemaal met als doel de onderlinge samenwerking te verbeteren en de juiste zorg op de juiste plek te bevorderen. Voor tips, ideeën, zelf een soortgelijke casus: laat het ons weten via l.vandoornik@huisartseneemland.nl.

Met dank aan de huisarts voor het delen van de casus.